Skip links
Gepubliceerd op: Artikelen

Optimale kantoor verlichting: Hoe maak ik de beste keuze?

In de snelle wereld van vandaag speelt kantoor verlichting een cruciale rol in onze werkruimtes. Het gaat niet alleen om het verlichten van de ruimte, maar ook om het creëren van omgevingen die de productiviteit verhogen en het welzijn bevorderen. Of je nu een interieurontwerper, kleinbedrijfseigenaar, kantoormanager of verlichtingsinstallateur bent, optimale verlichting is belangrijk voor succes. Laten we in de wereld van kantoorverlichting duiken en ontdekken hoe je de juiste sfeer voor jouw werkplek creëert.

Wat verstaan we onder kantoorverlichting?

Kantoorverlichting verwijst naar het gebruik van verschillende soorten verlichtingsarmaturen en -systemen om werkruimtes effectief te verlichten.

Waarom is goede kantoorverlichting belangrijk?

De juiste (led) verlichting vormt de ruggengraat van een productieve werkplek. Hier zijn drie redenen waarom het essentieel is:

 1. Verhoogde productiviteit

Onderzoeken tonen aan dat goede kantoorverlichting direct verband houdt met de prestaties van werknemers. Helder, goed verdeeld licht helpt bij betere concentratie en minder vermoeidheid. Dit zorgt ervoor dat werknemers zich langer kunnen focussen op hun taken, wat leidt tot een hogere output en kwaliteit van werk.

 1. Verbeterde sfeer

Een goed verlichte ruimte voelt uitnodigend en energieker aan. Zo’n ruimte verbetert de algemene stemming en motivatie van werknemers. Met een prettige werkomgeving verbeter je ook het welzijn van werknemers, wat kan leiden tot minder ziekteverzuim en een hogere werktevredenheid.

 1. Energie-efficiëntie

Tegenwoordig is een energielabel C verplicht. Moderne verlichtingstechnologieën zoals LED’s helpen bij het verlagen van energiekosten en verminderen de ecologische voetafdruk van jouw kantoor. LED-verlichting gaat langer mee dan traditionele verlichtingsopties en verbruikt minder energie, waardoor je niet alleen kosten bespaart, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

led verlichting kantoor

Technische factoren om te overwegen bij de keuze van de juiste kantoorverlichting

Lichtopbrengst en luxwaarde

De lichtopbrengst meten we in lumen (lm). De lichtsterkte meten we in lux (lx). Beide waarden zijn cruciaal voor effectieve verlichting:

 1. Minimale lumen

Zorg ervoor dat de lichtopbrengst nooit lager is dan 500 lumen per vierkante meter, aangezien voldoende verlichting essentieel is voor een comfortabele en productieve werkomgeving. Dit helpt vermoeidheid van de ogen te verminderen en zorgt ervoor dat details goed zichtbaar blijven.

 1. Aanbevolen luxwaarde

Voor werkplekken en vergaderruimtes raden wij een verlichtingssterkte van 500 lux aan om ideale werkomstandigheden te garanderen.

Kleurweergave (CRI) en kleurtemperatuur

De kleurweergave-index (CRI) en kleurtemperatuur spelen een grote rol in hoe we kleuren waarnemen:

 1. Aanbevolen minimale CRI waarde

Voor een werkplek moet de CRI minimaal 80Ra zijn om natuurlijke kleuren nauwkeurig weer te geven. Dit garandeert dat medewerkers objecten en materialen exact kunnen beoordelen, wat cruciaal is voor precieze taken zoals ontwerp, kunst en kwaliteitscontrole.

 1. Ideale kleurtemperatuur

Een kleurtemperatuur van 4000K is perfect voor kantoren, omdat het zowel helder als aangenaam is voor de ogen.

UGR en lichtcomfort

UGR staat voor Unified Glare Ratio. De UGR waarde zegt iets over de mate van verblinding door verlichting. Een hoge UGR kan vermoeidheid en ongemak veroorzaken. Dit kan leiden tot verminderde concentratie, hoofdpijn en een algeheel gevoel van irritatie, waardoor het moeilijker wordt om taken efficiënt te voltooien.

 1. UGR waarde

Kantoorverlichting dient een UGR-waarde van minder dan 19 te hebben om verblinding te minimaliseren.

 1. Lichtcomfort

Kies armaturen die gelijkmatig licht verspreiden en reflecties voorkomen.

Soorten LED kantoorverlichting

LED-lampen komen in verschillende vormen en maten: plafondlampen, TL-lampen, led downlights en meer.

Kies LED-verlichting voor kantoren

LED-verlichting is energiezuinig en biedt uitstekende lichtkwaliteit:

 1. Tussen 3000K en 4000K is een aanrader

Voor kantooromgevingen is een kleurtemperatuur van 3000K tot en met 4000K ideaal.

 1. Kosteneffectief

LED-lampen en spots zijn vaak de goedkoopste optie op lange termijn vanwege hun lange levensduur en lage energieverbruik.

LED-panelen voor kantoren

LED-panelen bieden een stijlvolle en efficiënte verlichtingsoplossing:

 1. Professionele inrichting

LED-panelen zorgen voor een gelijkmatige, professionele verlichting in kantoorruimtes.

 1. Flexibiliteit

Een led paneel is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en past in bijna elke ruimte.

LED-TL-buizen als vervanging voor traditionele Tl-buizen

Oude TL-buizen kunnen in veel gevallen eenvoudig worden vervangen door LED-alternatieven:

 1. Controleer de compatibiliteit

Controleer of jouw TL-verlichting werkt met een conventioneel (EM) of elektronisch (HF) voorschakelapparaat. Dit is belangrijk om te weten, omdat de compatibiliteit van de LED-buizen afhankelijk kan zijn van het type voorschakelapparaat dat je gebruikt.

 1. Eenvoudig te installeren

LED TL-buizen zijn eenvoudig te installeren en bieden een directe verbetering in lichtkwaliteit en energieverbruik. Ze hebben een langere levensduur dan traditionele TL-buizen en zijn ook milieuvriendelijker, aangezien ze minder energie verbruiken en minder vaak vervangen hoeven te worden.

Kantoorverlichting voor specifieke ruimtes

Verlichting voor werkplekken en gangen/trappenhuizen

Elke ruimte in het kantoor heeft specifieke verlichtingsbehoeften:

 1. Lampen voor een werkplek

Goede verlichting op werkplekken verbetert de werkhouding en leesbaarheid van documenten. Daarnaast helpt het de vermoeidheid van de ogen te verminderen en verhoogt het de productiviteit van medewerkers.

 1. Lampen voor gangen en trappenhuizen

Zorg voor voldoende verlichting in deze ruimtes om veiligheid en zichtbaarheid te verbeteren. Dit is vooral belangrijk in noodgevallen, waar een goed verlicht pad kan helpen bij een veilige en snelle evacuatie.

Verlichting voor speciale kantoorruimtes

Sommige kantoorruimtes vereisen specifieke verlichting:

 1. Kantoor WC-verlichting

Overweeg het gebruik van sensoren om verlichting automatisch in en uit te schakelen. Dit zorgt voor energiebesparing en verhoogt het gemak voor de gebruikers.

 1. Overige ruimtes

Denk aan het schoonmaakhok en voorraadhok; ook deze plekken hebben goede basisverlichting nodig. Goede verlichting in deze ruimtes verbetert de veiligheid en efficiëntie tijdens het werken.

Slimme kantoorverlichting en projectverlichting

Slimme kantoorverlichting

Moderne technologieën maken slimme verlichting mogelijk:

 1. DALI-systeem

Wanneer je LED-armaturen met het DALI-systeem aanschaft, kun je ze groeperen en automatisch in- of uitschakelen. Dit systeem biedt flexibiliteit en controle, waardoor het mogelijk is om verlichting in verschillende zones te beheren en aan te passen aan specifieke behoeften.

 1. Automatisering

Slimme verlichting biedt gemak en kan helpen bij energiebesparing. Door sensoren en timers te gebruiken, past de verlichting zich automatisch aan de aanwezigheid van personen en de hoeveelheid natuurlijk licht aan. Slimme verlichting verhoogt daarmee niet alleen het comfort, maar verlaagt ook de energiekosten.

Projectverlichting van HLG

Voor grotere projecten bieden wij gespecialiseerde oplossingen:

 1. Unieke lichtplannen

Wij helpen bij het ontwerpen en implementeren van duurzame, op maat gemaakte lichtplannen die aan al jouw specifieke behoeften voldoen. Onze experts nemen de tijd om jouw project te begrijpen en bieden innovatieve oplossingen voor optimale verlichting.

 1. Ondersteuning

Krijg deskundig advies en ondersteuning bij het kiezen van de juiste verlichting voor jouw project. Of het nu gaat om energiezuinige opties of esthetische overwegingen, ons team staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces, zodat je de beste resultaten behaalt.

Voorbeeld van kantoorverlichting lichtplan

Conclusie en tips

Goede kantoorverlichting is onmisbaar voor een productieve en aangename werkplek:

 1. Het heeft positieve invloed op prestaties

Het beïnvloedt de prestaties en het concentratievermogen van werknemers.

 1. Het is positief voor het energieverbruik

Moderne verlichtingsoplossingen helpen bij het verlagen van energiekosten.

Tips voor het kiezen van de beste (led) kantoorverlichting

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste verlichting:

 1. Kies voor LED

Ga voor LED-verlichting met een goede CRI en kleurtemperatuur.

 1. Kies de juiste lichtopbrengst en luxwaarde

Zorg ervoor dat elke ruimte voldoende lichtopbrengst heeft. Voor werkplekken en vergaderruimtes is een lichtsterkte van 500 lux aan te raden.

 1. Denk aan energieverbruik

Let op het energieverbruik van de verlichting om onnodige kosten te voorkomen.

 1. Gebruik sensoren

Maak gebruik van sensoren om verlichting automatisch in- en uit te schakelen in ruimtes die niet constant worden gebruikt, zoals wc’s of voorraadruimtes.

 1. Slimme verlichting

Overweeg het gebruik van slimme verlichting voor extra gemak en energiebesparing.

Bij HLG BV hebben we de expertise en de producten om jouw kantoor te transformeren met de perfecte verlichting. Neem contact met ons op voor een consult en ontdek hoe we je kunnen helpen een productieve en uitnodigende kantoorruimte te creëren.

Neem contact op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Chat openen
Fried van der Geld van Holland Lighting Group B.V. hier 👋 Vragen over onze verlichting? Stuur gerust een WhatsApp bericht!