Skip links

Sluiting dreigt voor duizenden kantoren: ‘Voldoen niet aan energie-eisen’

Dit is zeker niet wat u wilt!

Meer dan de helft van de Nederlandse ondernemers dreigt over twee jaar hun kantoor te moeten sluiten, omdat hun pand niet energiezuinig is. Duizenden panden hebben niet het vereiste energielabel C en de coronacrisis maakt voldoen aan alle eisen nog moeilijker. “Het juiste label staat dan als laatste op het to-do-lijstje.”

De kantoormarkt moet grondig verduurzamen en vooral kantoorgebouwen van vóór 2000 zitten in de gevarenzone. Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoor minimaal energielabel C hebben en vanaf 2030 is op z’n minst label A zelfs de eis.

Het gaat om panden die groter zijn dan 100 m2 , die in z’n geheel als kantoor dienen. Daarvan zijn er 62.000 in ons land.

Slechts 21.000 van die panden voldoen momenteel aan de eisen, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemen. 66 procent van de kantoorpanden scoort lager dan energielabel C, of heeft überhaupt nog geen energielabel geregistreerd.

Geen prioriteit

Voor veel bedrijven begint de tijd dus te dringen, al voelen ze dat zelf helemaal niet zo. “Veel eigenaren en huurders hebben geen weet van de wetsverandering die hun straks potentieel hun kantoorpand kan ontnemen“, ziet Bob Bensink van DirectEnergielabel. 

Anderen vinden het veel gedoe, een te prijzige onderneming of beschouwen het even niet als hun prioriteit. “Bedrijven zijn veel te druk met het hoofd boven water houden in coronatijd”, legt bouwkundig adviseur Richard Verbruggen uit. “Een energielabel aanpassen staat echt als laatste op het to-do-lijstje.”

Lichte dip door corona

Dat merkt Tom Hoven van de RVO ook. “We zien dit jaar, mogelijk door corona, een licht dip in de stijgende lijn die eerder was ingezet.” Willen we na het coronatumult de deadline nog halen, dan zal het verduurzamingstempo moeten worden opgevoerd.

En! Ook al is het corona virus nu een groot probleem, het kan nu ook de mogelijkheid bieden, om zonder hinder het kantoor juist te upgraden naar het vereiste C label

Maar het is maar de vraag of dat gaat gebeuren. Want de coronacrisis lijkt de kantoormarkt ingrijpend te veranderen. “Bedrijven denken nu eerder aan het afstoten van kantoorpanden,” zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar vastgoed aan de TU in Delft.

Minder kantoorruimte

Door het vele thuiswerken denken bedrijven de komende tijd fors minder kantoorruimte nodig te hebben, bleek eerder al uit onderzoek van KPMG.

“Het kan zijn dat als de benodigde duurzaamheidsaanpassingen zijn gedaan, er opeens geen huurder meer te vinden is.” En dat neemt de motivatie voor verduurzamen makkelijk weg.

Meer productiviteit en lager ziekteverzuim

Toch kunnen bedrijven ook profijt hebben van de verplichte verduurzaming. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat tot een derde van de investeringskosten binnen afzienbare tijd terug kan worden verdiend.

Maar er is nog iets anders dat bedrijven echt over de streep kan trekken. In een duurzaam gebouw werkt het personeel namelijk harder en zijn ze minder vaak ziek.

Echte winst

“De betere beglazing, aangepaste ventilatie en verlichting zorgen doorgaans voor een prettiger en gezonder binnenklimaat voor werknemers,” legt Arjan Bertelink van ingenieursbureau SGS Search uit. 

En dat werkcomfort doet de productiviteit met 10-15% stijgen, en het ziekteverzuim met 1,5 tot 2,5% dalen. Bertelink: “het geld dat dat een bedrijf op kan leveren is misschien wel de echte winst.”

Dus, zorg dat u er ook klaar voor bent voor 1 januari 2023. Wij van Holland Lighting Group BV kunnen u GRATIS adviseren m.b.t. het vervangen van uw conventionele verlichting.

Wij kunnen u led panelen, bandrasterarmaturen en downlighters leveren, dit alles in de best mogelijke kwaliteit met een lage UGR waarde. En juist dit is waar kwaliteit zich in kan onderscheiden met de goedkope panelen.

Geen verblinding maar gewoon prettig licht van goede gelijkmatige kwaliteit. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op via; telefoon: 0416 347 542 of email: info@hlgbv.nl. U krijgt dan een vrijblijvend voorstel van ons.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Chat openen
Rene Gomes van Holland Lighting Group B.V. hier 👋 Vragen over onze verlichting? Stuur gerust een WhatsApp bericht!